Проведена работна експертна среща по законодателството в областта на семената (ГРМ), от 14 до 16.06.2010 г., гр. Хелзинки, Финландия

От 14.06. до 16.06.2010 г. в гр. Хелзинки, Финландия се проведе работна експертна среща по законодателството в областта на семената (горски репродуктивен материал (ГРМ).
По време на срещата бяха обсъдени основни въпроси свързани с приложението на Директива 1999/105/ЕС относно търговия с горски репродуктивен материал, а именно необходима информация, която трябва да се предоставя на ЕК от страните-членки, управление на националните списъци на одобрените базови източници на ГРМ, документ за доставка на ГРМ, средства за комуникация между страните-членки и указания за попълване на въпросник, предоставен от ЕК, относно сертификацията на семената и размножителния материал. 
На 15 и 16.06.010 беше организирано теренно посещение, което включи: посещение на разсадник за производство на контейнерни фиданки Фин Форелия Ройка; посещение на Станция за производство на размножителен материал Хапастенсиря; посещение на природен парк Ауланко; посещение на сечище до гр. Хаменлина и извършване на демонстрация на съвременна техника за залесяване с машини за залесяване „Браке”; посещение на градина за семепроизводство в Ориматила и представяне на програмата на Финландия за производство на семена. България беше предложена за домакин на следващата работна среща през 2011 г., но поради предстоящите промени в законодателството, предложението беше отложено за следваща година. Германия предложи следващата работна среща да се проведе в Дрезден.
В следствие на проведените дискусии по време на работната среща се взеха следните решения: страните - членки да проверят нотификациите и да изпратят на ЕК необходимата информация; след като ЕК изпрати предложението за разписка за доставка страните - членки да изготвят и изпратят становището си по него; страните членки да прегледат националните си списъци на одобрените базови източници, и ако има промени в тях да ги изпратят на ЕК и останалите страни членки; страните-членки да попълнят въпросниците за сертификация на семена и размножителен материал и да ги изпратят на ЕК; Страните членки, които имат изготвени карти с районите на произход по дървесни видове, да ги изпратят на ЕК и другите страни-членки.