Днес, Дирекцията на природен парк „Българка” към Изпълнителна агенция по горите беше домакин на символичното посрещане на грабливи птици, което се състоя на каменната кариера край с. Потока, в близост до Етъра.

Множество гости-природолюбители символично посрещаха птиците, които ще бъдат настанени в новоизградените адаптационни волиери в ПП „Българка”. Схемата с адаптационните волиери ще бъде използвана за пръв път в България.
Строителството на своеобразните къщички приключи през месец април тази година и е част от Дейност 6 - Възстановяване на местни животински видове по проекта, който изпълнява Дирекцията на ПП „Българка” - „Възстановяване на местообитание и биологичното разнообразие на територията на Природен парк „Българка”. Дейността цели попълването на популациите от средни и дребни, дневни и нощни грабливи птици. Волиерите са предназначени да способстват за по-добрата климатизация на птиците преди да бъдат пуснати в природата. През месец май беше закупена и къщичка за видеонаблюдение, както и самото оборудване към нея и монтирана в непосредствена близост до волиерите за птици. Тази компютъризирана система за видеонаблюдение и запис ще даде възможност за получаване на информация относно навиците, поведението и адаптационния процес на птиците при престоя им в клетките.
Птиците са пациенти на Спасителния център за диви животни, гр. Стара Загора и са от видовете бухал (Bubo bubo) - 2 броя и обикновен мишелов (Buteo buteo) - 3 броя. Предвижда се те да живеят в новия си дом до месец, през което време ще бъдат наблюдавани от експерти на парка. Целта е да свикнат с новите условия на живот и след освобождаването си да се адаптират успешно към средата.
По-интересна е съдбата на бухалите, които са излюпени тази година в Спасителния център на Зелени Балкани, от родители с трайни увреждания, дългогодишни обитатели на Центъра. Това е десетото люпило на тази двойка, като всяка година малките се освобождават в подходящи за тях места. Обикновените мишелови, които ще заселят съседната клетка са постъпили пази пациенти на Центъра. Две от тях са намерени в района на град Елена, а другият е от региона на Плевен. И трите са малки птици, паднали от гнездата, и отгледани от екипа на Спасителния център.